Sorry, this entry is only available in български. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Изпратете ни и Вашите истории и ние ще ги публикуваме! Научете как ТУК!

В Тетово открай време се е свирило на народни инструменти: овчарчетата и говедарчетата в полето на кавал или свирка, цигулари и гъдулари – по сватби и празници на хорото.

Първият организиран оркестър към читалището е тамбурашкият. Създаден е през есента на 1935г. по инициатива на Георги Г. Зартов. Ръководител на оркестъра е бил Асен Дюлгеров – служител в Общината.

22366760_1421689897880629_6579909925268022992_n

Ето какво разказва Георги Зартов във връзка със създаването на този оркестър:

„Бяхме една вечер заедно с Асен Дюлгеров в кръчмата и говорехме за читалищния хор, който съществуваше от една година под диригентството на моя събеседник. Между другото аз му предложих да основем и тамбурашки оркестър. Той ми отговори, че за целта са необходими най-малко 12 инструмента, а нямахме нито един. Казах му, че ще ги купим. А пари наистина нямахме – нито лев за такава цел. Все пак аз му казах, че пари ще се намерят. Но от къде? Нужни са 5000 лева. Казах му да ме почака само десетина минути. Веднага отидох в съседната кръчма при кръчмаря Сава Ангелов Курков, който беше живо заинтересован от читалищната дейност. Обясних му, че са ни необходими 5000 лева. за закупуване на инструменти за читалищен оркестър и предложих да даде парите на заем. Той се съгласи веднага, като ми каза: „Щом е за такава цел вземи 5000 лева.” Върнах се веднага при Дюлгеров и сложих парите на масата. Той беше много изненадан и същевременно се зарадва. Предложих му да заминем още следващия ден за Русе и да уредим доставката на инструментите.”

Инструментите били разпределени на самодейците така: Симеон Несторов и Михо Банев – I брач; Стефанка Банева, Сава Попов, Георги Ил. Русчев и Богослов Генов – бисерници; Венко Пенчев Босев – II брач; Върбан Димитров – III брач; Кирил Несторов – контра брач; Георги Г. Зартов – берде; Царева Несторова – I бугария и Калин Димитров – II бугария. Диригент – Асен Дюлгеров. След упорити ежедневни репетиции оркестрантите успяват да се подготвят и изнасят в салона на училище „Отец Паисий” първия си концерт, който е масово посетен от населението. Концертът е изнесен и в съседните селища – Вятово, Кубрат, Ново село, Юпер и в студиото на Радио Варна.

Трайни следи в съзнанието на хората оставя Иван Георгиев Делистоянов /Делито/, без чиято цигулка не се е осъществявало нито едно читалищно мероприятие. Не се забравя приятното звучене на кавала на Йордан БорисовЩатев и свирката на Атанас Цанев Бабовлиев. Неуморим е Георги Върбанов,който със своя акордеон се включва във всички състави.За нуждите на читалищния танцов състав през 1956 г.е сформиран битов оркестър от три цигулки: Иван Георгиев Делистоянов, Илия Цанев Бабовлиев и Гецо Рахнев Цанев.

В 1960г. към читалището се сформира самостоятелен битов оркестър, който се представя както на местната сцена, така и на районни прегледи.

През м.Април 1964г. се организира и подготвя оркестър, който се налага с името си „Духов”, но в същност по състав е смесен. Той се сформира по настояване на читалищния секретар Велико Борисов Налетов. За съжаление този оркестър прекратява дейността си.

В последните години от съществуването на оркестрова самодейност свири само битов оркестър, наричан шеговито „Щурците”, но за сметка на това редовно весели тетовчани по празници и седянки. В него участват: Григор Енчев – гъдулка, Георги Б. Чакъров – гъдулка, Пени Маринов – кавал, Георги Върбанов – акордеон и Исмаил Идаетов Раимов – тъпан.

И не забравяйте да харесате нашата Фейсбук страница, ако не сте го направили вече!

https://www.facebook.com/ZvookaBG/

Автор: Павлина Андреева

Подобни статии:

Легендата за Обретеник – Част Първа

Редакция: Илиян Кацарски

Facebook Comments