Sorry, this entry is only available in български. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Изпратете ни и Вашите истории и ние ще ги публикуваме! Научете как ТУК!

Днес именно те – хърцоите и балканджиите населяват тези територии и пазят фолклорното наследство на селището. Двата народа са различни и са придошли по различни времена, но днес те съжителстват заедно и споделят песните и ритуалите си, но и пазят техните черти, особености и нрав.

Хърцоите са местното население на тези земи, които са ги населявали от векове. Още познати като „полянци“ те са хора на полето и земята и изпълняват ритуали и обреди в името на Бога на Слънцето – Хърс. Това са затворени хора, показващи сдържаност и скромност както в живота си, така и в традиционното си облекло.

Obr_0001_file344

Цветовете на облеклото са предимно тъмни – черно, кафяво, синьо, и семпло в същността си. При жените то е определено от типичното за Хърцоите двупрестилчено облекло – пищимал/кърлянка, изтъкана от вълна. Ризата е тъмна, с шевица, Коте – диадема и калцуни.

Балканджийските родове са населявали Стара Планина и Предбалкана, но се разселват към средата на XX век. За разлика от хърцоите, са отворен народ, те са пищни и шарени, като носията си, която носи ярки цветове – червено, жълто – и са богато украсени с традиционни мотиви и шевици. Ризите има са украсени на фигурки на пазвата, забрадката е шарена кърпа и имат шевица върху полата. Те не обували калцуни а чехли.

Obr_0005_file324

Облеклата на двата народа се различавали, различава ли се и като хора като не се събирали на мегдана, не са се и женели и така докато не са почнали да се събират и да съжителстват и така и до днес като не пазят разделението по какъвто и да е начин, но все пак помнят и упражняват обичайте на двата народа.

И не забравяйте да харесате нашата Фейсбук страница, ако не сте го направили вече!

https://www.facebook.com/ZvookaBG/

Автор: Миглена Димитрова

Други статии от автора:

Легендата за Обретеник – Част Първа

Редакция: Илиян Кацарски

Facebook Comments