Sorry, this entry is only available in български. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Изпратете ни и Вашите истории и ние ще ги публикуваме! Научете как ТУК!

Обретеник е село, разположено в земите, между градовете Русе и Бяла, притежаващо богата и древна история, както и разнообразие от култури и обичаи.

Произхода на името – Обретеник, е спорен, като има различни теории зад него.

Легендата гласи, че преди много време, един дядо, скотовъдец, пасял своите кози и овце на едни тучни ливади, които определил за свои. Един ден обаче кладенецът, от който вадел вода за животните, пресъхнал и така бил предизвикан от природата.

Obr_0004_file329

Но той бил находчив и почнал да дава осолено месо на кучето си и след това го пускал да кръжи.  Няколко дни минали, докато кучето му не се върнало с мокри лапи. На следващия ден направил същото, но го последвал и то го довело, до земи с тучни ливади и плодородни земи. Там той дал началото на малкото селище, което кръстил на себе си, дядо Обретен, а от там и името Обретеник.

Друго вярване произлиза, заради древните култури, живели по тези земи и оставили своите отпечатъци, през годините. На тези територии са се помещавали различни народи, още от римски времена и се смята, че там също е имало двайсет тракийски селища. През годините там  са намирали дом и други като хърцоите – хора на полето и земята, а по-късно и балканджиите. Но още преди тях, всички са изпълнявали множество ритуали, а така и до днес и поради това обредно богатство – Обретеник.

Obr_0006_file400

Има и други истории за произхода на името, но хората смятат, че името на селището им произхожда от изказаните истории и намират смисъла в това, че и до днес те се оприличават с хитрият дядо, намерил дома си по тези земи и с това, че и до днес тези обреди се пазят и изпълняват активно от хора, като Обретенските Баби.

 

И не забравяйте да харесате нашата Фейсбук страница, ако не сте го направили вече!

https://www.facebook.com/ZvookaBG/

Автор: Миглена Димитрова

Други статии от автора:

Носиите на Обретеник – Част Втора – Скоро!

Редакция: Илиян Кацарски

Facebook Comments