Sorry, this entry is only available in български. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Изпратете ни и Вашите истории и ние ще ги публикуваме! Научете как ТУК!

В преданията, спомените и научната литература, битуват версии за названието на село Писанец. От къде произлиза това име? Може би от красотите на неговите околности и разположението му. Или защото първият заселник се казвал по прякор Писан – очите му били зелени, като на котка – писани.

IMG_9378

Друга легенда разказва, че навремето в тази област е върлувала болестта чума, която покосява голям брой от населението. Това налага представители на властта да идват на място и да записват умрелите и останали живи хора. Предполага се, че от това писане  произлиза и името Писанец.

За произхода на името на селото има още много легенди, които живеят в сърцата на хората.

IMG_95182

Името е носено гордо и от самодейния състав на селото – Писанските Гласове. Те са и преносителите на фолклора и традициите на хърцоиското селото.

Носиите на групата са автентични „хърцийски”, състоящи се от богато нашита риза и фуста, наичено елече, тъкана престилка и кърлянка – горна пола, нашита в долния край с богати мотиви и лутури. За главата има копринена кърпа, наречена „Венеция” и винаги росна китка.

И не забравяйте да харесате нашата Фейсбук страница, ако не сте го направили вече!

https://www.facebook.com/ZvookaBG/

Автор: Стефка Димова

Подобни статии:

Легендата за Обретеник – Част Първа

Носиите на Обретеник – Част Втора

Редакция: Илиян Кацарски

Facebook Comments